– Γλυκιά Ζωή –

Το μέλι ήταν το πρώτο και πιο ισχυρό γλυκαντικό της ανθρωπότητας. Προηγήθηκε της ευρείας υιοθέτησης της ζάχαρης για πολλές χιλιετίες.  Πολύ πριν επινοηθούν οι κυψέλες, οι κυνηγοί μελιού αναζήτησαν κρυφές γλυκές κηρήθρες στην άγρια φύση. Αργότερα οι μελισσοκόμοι το εξήγαγαν από την κηρήθρα και το αποθήκευσαν για κατανάλωση. Από την προϊστορία και μετά, η ανθρωπότητα τιμά τις μέλισσες, το μέλι και όλα όσα αντιπροσωπεύουν μέσα από τη μουσική την ποίηση, την τέχνη, τη φιλοσοφία, την πολιτική και τη θρησκεία. Για μια γλυκιά ζωή ή ακόμη και μια γλυκιά αιωνιότητα…

Στην Κοιλάδα των Βασιλέων στη Δυτική Όχθη του Λούξορ ανακαλύφθηκε ένας τάφος το 1922. Ανήκει στον Φαραώ Tουταγχαμών και θεωρείται  από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις του εικοστού αιώνα. Όπως ήταν η παράδοση στην αρχαία Αίγυπτο, ο Φαραώ θάφτηκε με σειρά από αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων  επίπλων, ενδυμάτων και τροφίμων. Μεταξύ αυτών ήταν πήλινα αγγεία γεμάτα με ελαιόλαδο και κρασί. 

Τα αγγεία χαράκτηκαν με αναλυτικές σημειώσεις που αναφέρουν τον τύπο του κρασιού, τον παραγωγό, τη γεωγραφική περιοχή στην οποία παρήχθη και την ημερομηνία σφραγίσεως του δοχείου. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονταν δύο ακόμη αγγεία  κεραμικά με διπλές λαβές, δεμένα με βιασύνη και ασφαλισμένα με πηλό. Οι λαβές αυτών των αγγείων φέρουν την ταυτοποίηση του περιεχομένου, γραμμένο από δεξιά προς τα αριστερά, σε μαύρο ιερατικό ιερογλυφικό, που απεικονίζει τη λέξη για τη μέλισσα. 

Όταν αφαιρέθηκαν οι πήλινες σφραγίδες, τα εσωτερικά των βάζων αποκάλυψαν μέλι, πλήρως διατηρημένο, ακόμα σχεδόν υγρό που διατηρούσε το αρχικό γλυκό άρωμά του. Αυτές οι προσφορές μελιού, ελαιόλαδου και κρασιού τοποθετήθηκαν στον τάφο του Βασιλιά δίπλα στο σώμα του επειδή πίστευαν ότι θα χρειαζόταν αυτά τα αντικείμενα στη μεταθανάτια ζωή του. Πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια αργότερα, το ελαιόλαδο και το κρασί είχαν χαλάσει, αλλά το μέλι παρέμεινε άθικτο και βρώσιμο. 

Κάθε αμφορέας είχε επισημανθεί προσεκτικά με πληροφορίες που περιλάμβαναν την πηγή ή την προέλευση του μελιού, την ημερομηνία και την τοποθεσία της παραγωγής του και το όνομα του ατόμου που σφράγισε το βάζο. 

Η προέλευση και η ποιότητα των γεωργικών προϊόντων έπαιζαν προφανώς σημαντικό ρόλο στις αρχαίες κοινωνίες. Ο τίτλος «σφραγιστής του μελιού» δόθηκε σε εκείνους τους σεβαστούς ανθρώπους που επέβλεπαν την σφράγιση των γεμάτων μελιού δοχείων, εξασφαλίζοντας ποιοτικό έλεγχο. 

Στο πέρασμα των αιώνων, οι άνθρωποι λαχταρήσαμε μια Βιβλική γη με γάλα και μέλι, είδαμε την κοινότητα των μελισσών ως μεταφορά για την ανθρώπινη κοινωνία και σχεδιάσαμε κτίρια σαν κυψέλες. Τραγουδούμε το βουητό της μέλισσας. Σε όλο τον κόσμο χρησιμοποίησαν το μέλι για τελετές και γιορτές. Το μέλι που έχει υποστεί ζύμωση, το υδρομέλι, ήταν ένα από τα πρώτα μέσα μέθεξης, πολύ πριν πιεστούν τα σταφύλια για να κάνουν κρασί. 

Το κερί από την κηρήθρα παρείχε μια πρώιμη μορφή φωτός, τα γλυκά αρωματικά κεριά που φώτισαν εκκλησίες και πλούσια σπίτια. Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία το μέλι φάνηκε τόσο όμορφο και καλό που ήταν σχεδόν θαυμαστό και οι μέλισσες θεωρούνταν μυστηριώδη πλάσματα μιας υπερφυσικής δύναμης.  

Το μέλι είναι εξίσου σημαντικό, σε αυτές τις μέρες της αστικής ζωής και της περιβαλλοντικής αβεβαιότητας λόγω της εγγύτητάς του με τη φύση. Αυτή η αντίληψη κάνει τον εραστή του μελιού να έχει μια βαθύτερη και πιο οικεία σχέση με τον φυσικό κόσμο γύρω του, κάτι που μπορεί να συμβεί  ακόμη και στις μικρές πράσινες γωνιές του κέντρου της πόλης. Τις περισσότερες μέρες την άνοιξη-καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου, μπορείτε να πάτε έξω και να παρακολουθήσετε τις μέλισσες να προσγειώνονται στα φυτά, να θάβουν τα κεφάλια τους στο κέντρο ενός άνθους καθώς αναζητούν το νέκταρ με το σώμα τους σκονισμένο με γύρη. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιστρέψετε στην κουζίνα, να βουτήξετε ένα κουτάλι σε ένα βάζο  με μέλι και να γευτείτε αυτήν τη σύνδεση. 

Οι μέλισσες μαζεύουν νέκταρ από περίπου δύο εκατομμύρια λουλούδια για να φτιάξουν ένα μόνο βάζο 450g με μέλι . Το μέλι είναι ισχυρό και πολύτιμο. Θα σας δείξουμε πώς να το χρησιμοποιήσετε προς το καλύτερο όφελος σας και πως να το απολαύσετε περισσότερο. Είναι αποστολή για μας η αναγνώριση και εκτίμηση του μελιού, των μελισσών και της γλυκιάς καλοσύνης ενός από τα πιο εκπληκτικά τρόφιμα στον κόσμο! 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

*

shop now