Γαστρονομία

Σούπα Φινόκιο με μέλι & γύρη

Η πρότασή μας για το γιορτινό σας τραπέζι φέτος είναι εκπληκτικά νόστιμη. Μπορεί να είναι το πρώτο πιάτο σε όποια περίσταση θέλετε να κερδίσετε τις εντυπώσεις των καλεσμένων σας.

Το φινόκιο και το μέλι κάνουν ένα υπέροχο ζευγάρι σε αυτή την αρωματική, γλυκόξινη σούπα. Η γλυκανισάτη αρωματική γεύση του μάραθου εξισορροπείται από τη γλυκύτητα του μελιού. Επιπλέον, η γύρη είναι ένα συστατικό που εμφανίζεται σε μοντέρνα γλυκά και αλμυρά πιάτα και γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής στους σεφ. Κάνει μια ενδιαφέρουσα γαρνιτούρα για τη σούπα. Αυτό το πιάτο είναι όμορφο μόνο με ένα τουίστ από κρέμα γάλακτος.

Θα χρειαστείτε:

1 μεγάλο βολβό μάραθου (φινόκιο), χοντροκομμένο (φυλάξτε τυχόν φύλλα-βλαστάρια)

2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 κ.σ. μέλι ανθών πορτοκαλιάς (ανθών γλυκάνισου ή ερείκης  λειτουργούν επίσης τέλεια)

ανθός αλατιού & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κουταλάκι ξίδι από λευκό κρασί

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1  μεγάλη πατάτα καθαρισμένη και ψιλοκομμένη

1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου (ή ένας κύβος σε ζεστό νερό)

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κύβο προσοχή στο αλάτι

χυμό από 1 λεμόνι

Για γαρνίρισμα

Γύρη μελισσών- Βλαστοί φινόκιου- Κρέμα γάλακτος

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Διπλώστε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος στις άκρες ενός ταψιού έτσι ώστε να συγκρατηθούν οι χυμοί. Ραντίζουμε από πάνω το φινόκιο με 1 κ.σ λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Χρησιμοποιήστε το λαδωμένο κουτάλι για να μετρήσετε το μέλι και απλώστε το πάνω από το φινόκιο. Βάλτε το ταψί στο φούρνο για μερικά λεπτά μέχρι να λιώσει το μέλι, στη συνέχεια αφαιρέστε το από το φούρνο και ανακατέψτε το μέλι στο φινόκιο.
Μαγειρέψτε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει ελαφρά στις άκρες το φινόκιο και να σκουραίνει το μέλι. Τσεκάρουμε μετά από λίγα λεπτά και ανακατεύουμε το φινόκιο μέσα στο μέλι. Προσθέτουμε το ξύδι και το ανακατεύουμε ξανά.
Όσο ψήνεται το φινόκιο, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλινο, το σκόρδο και την πατάτα και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε το φινόκιο και τους μελωμένους χυμούς του στο τηγάνι. Ρίχνουμε το ζωμό, αφήνουμε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά χτυπάμε στο μπλέντερ.
Δοκιμάστε και ανακατέψτε με αρκετό χυμό λεμονιού για να εξισορροπηθεί η γλυκύτητα της σούπας, να θυμάστε ότι η κρέμα θα απαλύνει τις γεύσεις. Ρίξτε τη σούπα σε μπολ και διακοσμήστε με μια σπείρα κρέμα γάλακτος. Αν τα έχετε, σκορπίστε μερικά βλασταράκια φινόκιου. Λίγο πριν σερβίρετε, πασπαλίζετε με τη γύρη.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

*

shop now