Γαστρονομία

Bouquet garni

Το μπουκέ garni είναι μια δέσμη βοτάνων που συνήθως συνδέονται με κορδόνι Xρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή σούπας, ζωμού, μαγειρευτών κατσαρόλας και διαφόρων στιφάδων. Το μπουκέτο μαγειρεύεται με τα άλλα συστατικά αλλά αφαιρείται πριν από την κατανάλωση.
Δεν υπάρχει τυπική συνταγή για το μπουκέ γκαρνί, αλλά τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν θυμάρι, δάφνη και μαϊντανό. Ανάλογα με τη συνταγή, το μπουκέ garni μπορεί επίσης να περιλαμβάνει βασιλικό, μυρώνι, δεντρολίβανο, πιπέρι, θρούμπι και εστραγκόν. Μπορεί να περιλαμβάνονται λαχανικά όπως καρότο, σέλινο (φύλλα ή μίσχοι φύλλων), σέλινο, πράσο, κρεμμύδι και μαϊντανός. Στην Μάνη, δεν είναι ασυνήθιστο να προσθέσετε μια φέτα ή δύο αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού.

Μπορείτε να φτιάξετε μπουκέτο με φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα. Τα συστατικά του γεμίζονται σε ένα μικρό φακελάκι, ένα κομμάτι μίσχο σέλινου, ένα δίχτυ ή ακόμα και ένα σουρωτήρι τσαγιού. Παραδοσιακά, εάν τα βότανα είναι φρέσκα, ο συνδυασμός ασφαλίζεται με λίγο νήμα μαγειρέματος και τα αρωματικά τυλίγονται μέσα σε φύλλα πράσου, ενώ ένα τουλπάνι, μια μουσελίνα ή ένα φίλτρο καφέ δεμένο με σπάγκο χρησιμοποιείται γενικά για να τυλίξει αποξηραμένα βότανα. Χαρακτηριστικά πιάτα που απαιτούν ένα μπουκέτο garni είναι: Κόκορας κρασάτος, Οσομπούκο, Λαγός στιφάδο, Κακαβιά.

Βασική συνταγή “Μπουκέ Γκαρνί”

Συστατικά

1/4 φλιτζάνι αποξηραμένο μαϊντανό

2 κουταλιές σούπας αποξηραμένο θυμάρι

2 μεγάλα, ολόκληρα αποξηραμένα φύλλα δάφνης

Προαιρετικά: 2 κουταλιές σούπας αποξηραμένο δεντρολίβανο

Πειραματιστείτε με άλλους συνδυασμούς βοτάνων και αρωματικών, όπως εστραγκόν, σέλινο, πράσο, θρούμπι και μάραθο. Ή δοκιμάστε τζίντζερ, λεμονόχορτο και αποξηραμένη φλούδα πορτοκάλι ή λεμονιού.

 

shop now